Lipsa somnului ne face mai puţin atractivi

Nu reprezintă o noutate faptul că somnul joacă un rol vital pentru sănătatea noastră. Dacă oferim organismului suficientă odihnă în momentele potrivite, ne protejează sănătatea mentală, sănătatea fizică, precum şi calitatea vieţii. Felul în care ne simţim pe parcursul zilei depinde în mare parte de ceea ce se întâmplă în timp ce dormim. În timpul somnului, corpul nostru lucrează pentru sănătatea creierului şi funcţiilor lui.

Pe lângă toate acestea, oamenii de ştiinţă ne atenţionează că lipsa somnului ne poate face mai puţin atractivi, deoarece schimbă înfăţişarea umană, aceasta fiind percepută ca neatractivă şi bolnavă.

Cercetătorii au fotografiat 25 de bărbaţi şi femei fără machiaj, în cadrul unui studiu. În primul set de fotografii, studenţii au dormit opt ore pe noapte timp de două nopţi consecutiv. În a doua serie au fost restricţionaţi la patru ore de somn, timp de două nopţi.

Fotografiile au fost prezentate, mai apoi, unui grup de 122 de persoane care a răspuns dacă doreşte să socializeze cu persoanele din imagini. Alte criterii notate au fost atractivitatea, sănătatea, oboseala şi încrederea pe care o emană. Persoanele care păreau mult mai obosite în imagini au obţinut punctajele cele mai mici, cu excepţia încrederii.

Cercetătorii au descoperit că persoanele evită să intre în contact cu indivizii care păreau adormiţi, pentru evitarea contactului cu persoanele care au o înfăţişare bolnăvicioasă.

Practic, studiul a reliefat faptul ca aspectul nesănătos, fie că este din cauza lipsei somnului sau din cauza altor afecţiuni, ar putea activa mecanismele de evitare a bolilor la alte persoane.